Ramazan Uslu Klinik Psikolog
İlişkiniz iyi ise ve ilişkinizi bambaşka ufuklara taşımak istiyorsanız,
İlişkiniz tatsız gidiyor, ayrılığa yaklaştığınızı hissediyor ve ilişkinize bir şans daha vermeye çalışıyorsanız,
Denediğiniz bütün yollara rağmen, ilişkinizdeki bazı şeylerin sorun olmasına engel olamıyorsanız,
Bir ebeveyn olarak, çocuklarınız için sağlıklı, besleyici tatmin edici bir ortam oluşturmak istiyorsanız,
Bu atölye sizler için hazırlandı!
ÇOCUKLARIN GELİŞİM DÖNEMLERİ EĞİTİMİ
💎Çocukların bütün ‘ihtiyaçları’ karşılanmalıdır, bütün ‘istekleri’ değil. Bu nedenle çocukların hangi yaş döneminde neye ihtiyaçlarının olduğunu bilmek son derece önemlidir. Çünkü en temel ebeveynlik görevlerinden biri, çocuğun gelişim dönemi özellikleri ve ihtiyaçlarını bilerek davranmaktır. Böylece ihtiyaçları dengeli ve sağlıklı biçimde karşılanan çocuklar, bağlılık ve özgürlük dengesini koruyan, kendinin ve başkalarının duygularına duyarlı, öz kabul, özdeğerlilik, özgüven, özsaygı sahibi, arkadaş gruplarına sağlıklı bir şekilde katılabilen, kendinden emin, sevgiyi ifade edebilen kişiler olacaktır.
💎EĞİTİMİN AMACI
Eğitimin amacı çocukların hangi gelişim aşamalarından geçtiğini öğrenmek, gelişim dönemlerindeki ihtiyaçlarına duyarlılık kazanmak, çocukların her yaş döneminde aynı şeyleri beklemeyip farklı ihtiyaçlarını olduğunu fark etmek, kendi ebeveynlik becerimizi çocukların ihtiyaçları doğrultusunda esnetmek ve
böylece çocuğun kişilik gelişimini desteklemek.
💎EĞİTİMİN KAZANIMLARI
*İstek ve ihtiyaç ayrımını yapabilmek,
*Çocukların istek/arzularıyla ihtiyaçlarını birbirinden ayırmak,
*Çocukların gelişim dönemlerini ve özelliklerini öğrenmek,
*Gelişim dönemlerinde öne çıkan ihtiyaçları anlamak,
*Gelişim döneminin kişiliğe ve bilinç gelişimine katkısını öğrenmek.
”ÇOCUKLARIN GELİŞİM DÖNEMLERİ EĞİTİMİ”
Çocukların bütün ‘ihtiyaçları’ karşılanmalıdır, bütün ‘istekleri’ değil. Bu nedenle çocukların hangi yaş döneminde neye ihtiyaçlarının olduğunu bilmek son derece önemlidir. Çünkü en temel ebeveynlik görevlerinden biri, çocuğun gelişim dönemi özellikleri ve ihtiyaçlarını bilerek davranmaktır. Böylece ihtiyaçları dengeli ve sağlıklı biçimde karşılanan çocuklar, bağlılık ve özgürlük dengesini koruyan, kendinin ve başkalarının duygularına duyarlı, öz kabul, özdeğerlilik, özgüven, özsaygı sahibi, arkadaş gruplarına sağlıklı bir şekilde katılabilen, kendinden emin, sevgiyi ifade edebilen kişiler olacaktır.
🔎EĞİTİMİN AMACI
Eğitimin amacı çocukların hangi gelişim aşamalarından geçtiğini öğrenmek, gelişim dönemlerindeki ihtiyaçlarına duyarlılık kazanmak, çocukların her yaş döneminde aynı şeyleri beklemeyip farklı ihtiyaçlarını olduğunu fark etmek, kendi ebeveynlik becerimizi çocukların ihtiyaçları doğrultusunda esnetmek ve
böylece çocuğun kişilik gelişimini desteklemek.
🔎EĞİTİMİN KAZANIMLARI
*İstek ve ihtiyaç ayrımını yapabilmek,
*Çocukların istek/arzularıyla ihtiyaçlarını birbirinden ayırmak,
*Çocukların gelişim dönemlerini ve özelliklerini öğrenmek,
*Gelişim dönemlerinde öne çıkan ihtiyaçları anlamak,
*Gelişim döneminin kişiliğe ve bilinç gelişimine katkısını öğrenmek.Söyleşimizin giriş kısmında işlevsel olmayan aileden bahsedilecektir. Peki ailede ki işlev nedir? İşlevsel ailelerde ki aile üyeleri birlikte olmaktan zevk alırlar ve birbirlerini desteklerler, cesaret verirler. Aynı zamanda kendilerinin ve ailede ki diğer fertlerin kararlarına saygı duyarlar. Kimse bir başkasının tüm sorumluluğunu üstlenerek strese kapılmak istemez, tabii ki bu bir diğer ferdin sorumluluğunu üstlenmeyeceği anlamına gelmez.
İşlevsel olmayan ailelerde ise durum oldukça farklıdır. Karşılaşılan problemlerin büyüklüğü fark etmeksizin krize neden olabilir. Aile üyeleri arasında sağlıklı bir iletişim oluşmaz; aile üyelerinden biri örneğin; diğer bir ferde gününün nasıl geçtiğini dahi sormaz. Bilir ki karşı taraf aynı şekilde iletişim içerisine girmeyecektir. Aile içinde katı kurallar vardır. Bunlar arasında en yaygın kullanılan kural ; ‘’ sen konuşmayacaksındır.’’ Bu tip aile de büyüyen bir çocuk düşüncelerini söylemekten çekinir ve bir süre sonra da kabuğuna çekilir.
Ele alacağımız diğer bir konu da kurban üçgenidir. Kurban üçgeni, işlevsel olmayan aile yapısında bulunmaktadır. Bu üçgende; kurban, kurtarıcı, zorba rol oynamaktadır. Üçgende bulunan herkes kurbandır. Kurban rolündeki kişiler; kaygı, kendilerini ve diğerlerini suçlama, çaresizlik vb. özellikler gösterirler. İleri ki dönemlerde de ise madde kullanımına yönelme ihtimalleri yüksektir. Kurtarıcı kimliğindekiler ise, kurban olmanın yoğun hislerini taşırlar. ‘Yardımsever’ görünüşlerinin ardında genelde kurtarmak için bir kurban ararlar kendi hayatlarında kurban gibi hissetmeyi bırakabilsinler. Ailede kurtarıcı rolündeki çocuğa çok fazla sorumluluk yüklenir ve çocuk erken yaşta tükenmişlik hisseder. Sorunları çözme stresini üstlerinde hissederler, ihtiyaçlarını ve kendilerini görmezden gelirler. Zorba rolündeki kişiler ise; diğerlerini istismar etme, suçlama gibi özellikler gösterirler. İşlevsel olmayan ailedeki zorba rolündeki çocuk, okuldaki arkadaşlarıyla savaşır ve kötü söylemlerde bulunur. Kurban üçgeninde ki üç rol kendi aralarında değişebilir ve insanlar genelde çok doğal bir şekilde ve belirli durumlara tepki olarak birinden diğerine geçerler. Bu üçgen oyunu işlevsel olmayan ailelerde çok küçükken öğrenilir. Genelde bireyler olarak kendimizle, ilişkimiz de bu üçgen etrafında döneriz.
ÇOCUKLARDA SINIRI EĞİTİMİ
Bir ebeveynin temel görevlerinden biri, çocuğuna sağlıklı sınırlar koyabilmektir. Sağlıklı sınırlar sayesinde bir çocuk, dengeli ‘sorumluluk bilinci-ahlakı’ taşıyan sağlıklı bireyler olabilmektedir.
Sağlıklı sınırlar sayesinde çocuklar dürtülerini kontrol etmeyi, davranışlarının sorumluluğunu almayı başarabilmektedir.
🔍
EĞİTİMİN AMACI
Eğitimin amacı çocukların sınır ihtiyaçlarını farkına varmak ve bir ebeveyn olarak sağlıklı sınırlar koymayı öğrenmek ve böylece çocuğun kişilik gelişimini desteklemek.
🔍
EĞİTİMİN KAZANIMLARI
*Çocukların istek/arzularıyla ihtiyaçlarını birbirinden ayırmak
*Sınır kavramını öğrenmek
*Çocukları aynalamayı, yansıtmayı öğrenmek ve uygulamak
*Sınır koymanın özel dil kalıbını öğrenmek ve uygulayabilmek
*Çocukların isteklerine karşı alternatif sunabilmeyi öğrenmek
*Çocuklara seçenek sunabilmeyi öğrenmek ve kullanmak
*Çocukların seçim yapabilmelerini kendi iradelerini kullanabilmelerini desteklemek…
✔Eğitimimiz Online olarak Zoom programı üzerinden düzenlenecektir.
✔Eğitimimiz 50₺ Katılım ücretiyle yapılacaktır.
✔Kayıt ve Bilgi için 0507 767 28 10 irtibat hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
🔍 SINIRLAR
Sağlıklı bir yetişkinde sınır kavramının yerleşmesi beklenir. Bu nedenle çocukların edinmesi gereken temel özelliklerin başında sınırını/haddini bilmek gelir. Sonraki yıllarda bu sınır öğrenme yolculuğu daha ince/likli sınırları öğrenme (edeb) olarak devam etmesi beklenir. İlişkilerde yaşanan birçok problemin kaynağı, sağlıklı sınırlar geliştirememiş olmaktır. Sağlıklı sınırların gelişmesinin yolu, sağlıksız ‘buluşma/ayrışamama’ halinden çıkıp ‘ayrışma-buluşma’ dengesini sağlayan bir bilinç ile kendinin ve çevrenin nerde başlayıp nerde bittiğini kavramasına bağlıdır.
Sağlıklı sınırdan yoksun bir birey, ya kendi sorumluluğunu başkasına yıkmakta ya da başkalarının sorumluluğunu sırtlanmaktadır. Ya da sınır koymak adına, etrafına duvarlar örmekte, başkalarıyla sağlıklı bağlantı geliştirememektedir. Sorumluluğu alma veya sorumluluğunu yıkma birçok alanda kendini gösterebilmektedir. Kendi duygularının sorumluluğu başkasına yıkarak, mutluluğundan, kızgınlığından ya da üzüntüsünden vs kendisi değil de başkasını sorumlu tutup gerekli değişikliği başkasının gerçekleştirmesi gerektiğine inanır. Aynı şekilde başkasının üzüntü, kızgınlık ya da korkularından kendisi sorumluymuş gibi davranabilir.
Sınırlar, kişinin varlığını sağlıklı bir şekilde ifade edebilmesi için olanak tanır. Aynı zamanda sağlıklı sınırlar, başkalarıyla kurulan bağ ve bağlantıların sağlıklı şekilde sürmesine imkan tanımaktadır.
Sağlıklı, dengeli, ahlaklı bir çocuk yetiştirmenin en temel ilkelerinden biri de sınırların sağlıklı olarak öğretilerek, çocuğun sorumluluk bilinci-ahlakı geliştirmesine rehberlik etmek olacaktır. Bu nedenle sınırların öğrenilmesine rehberlik etmek ebeveynin temel görevlerindendir.
Kişinin ‘düşüncelerinin, duygularının, arzularının, davranışlarının ve bir bütün halinde kendi sorumluluğunun’ farkında ve sorumluluğunda olması önemlidir.
Ayrıca, kişinin diğer insanların ‘düşüncelerinin, duygularının, arzularının, davranışlarının ve bir bütün halinde kendi sorumluluğunun’ olduğunu bilmek ve sorumluluğunun o kişiye ait olduğunu idrak etmesi önemlidir.
UYGULAMA – Sınır Koyma (Helen Hunt ve Harvel Handrex’in özel izniyle)
Uygun sınırlar koyma bilinçli çocuk yetiştirmenin en önemli yanlarından biridir. Çocuklar nasıl güven içinde olunacağını, başka insanların arzu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmayı ve aynı zamanda oldukları gibi olma özgürlüğünü ebeveynlerinden öğrenirler.
- Bu alıştırmada seçenekler arasından sizin ve eşinizin koyduğu sınırları en iyi tanımlayan yanıtı seçin.
✔Bir ebeveyn olarak, ……………………………………….. ben koyarım.
- Çok fazla sınır
- Gerektiği kadar sınır
- Yetersiz sınır
- Tutarsız sınır
- Katı sınır
- Sınırsızlık
✔Bir ebeveyn olarak, ……………………………………… eşim koyar
- Çok fazla sınır
- Gerektiği kadar sınır
- Yetersiz sınır
- Tutarsız sınır
- Katı sınır
- Sınırsızlık
✔Hanginiz çocuk(lar) üzerinde daha tesirlidir? …………………………..
✔Görebildiğiniz kadarıyla çocuk(lar)ınız hanginize benzemeye çabalıyor? ……………………………
Bu Bilgilerin Kullanım Şekli:
Kendinizle ilgili neden bu tarz cevaplar verdiğinizi, eşinizle bir uzlaşıya varamadığınızda sonuçlarının ne olacağını, çocuklarınızın her biri için (şayet birden fazla çocuğa sahipseniz) farklı sınırlar koyup koyamadığınızı ve bunun nedenini kendi kendinize sorabilirsiniz. Siz onların sınırları öğrenmelerine yardımcı olurken çocuklarınızın edindiği mesaj nedir? Şayet farklı şekilde sınır koymanın iyi olacağı kanısındaysanız, sizi bunu yapmaktan alıkoyan bir durum mu söz konusu?
Bilincin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için her evresinde karşılanması gereken ihtiyaçlar yerine getirmesi gereken görevler vardır. Özellikle çocuk yetiştirirken bu evrelerin bilinmesi çocuğun bilinç gelişiminin, dolayısıyla sağlıklı kişiliğin oluşması açısından son derece önemlidir. Bilinç gelişim evreleri sadece çocuklukla sınırlı olmayıp yetişkin yaşlarda da devam eden sürekli gelişime açık bir alandır…
Bu eğitimde bilinç gelişiminin alanlarını ve evrelerini ele alacağız. Bir yetişkin olarak kendimizin hangi gelişim aşamasında takıldığımızı hangi noktalarda gerilediğimizi anlayacağız. Ayrıca çocuk sahibi olan kişiler açısından çocuklarının hangi dönemde neye ihtiyacı olduğunu anlamak açısından destekleyici olacaktır.